понеделник, 6 февруари 2012 г.

Нарът,коктейл от антиоксиданти

Нарът идва от Древна Персия и Афганистан. Смята се дори,че формата на царските корони е взаимствана от формата на нара. Сока от нар е използвам още от Хипократ за лечение на кожни заболявания и изгаряния. А Авицена го препоръчва заради бактерицидните му свойства. Сока има обезболяващо и подсилващо организма действие. Възбужда апетита и влияе благоприятно на кръвообразуването. Зрелите плодове съдържат киселини-лимонена,винена,ябълкова. Тръпчивият вкус се дължи на танинови вещества,а сладки на високото съдържание на фруктоза,глюкоза и захароза. Сокът е богат на широка гама йони -калций,калий,магнезий,фосфор,натрии,желязо,а също така и на витамин C,E,B6,B12.
Високото количество актиоксиданти в сока спомагат за борбата срещу свободните радикали и увреждането на ДНК-то на клетките.
Нарът подпомага функцията на сърдечно-съдовата система. Консумацията му предпазва от развитието на рак на простата и забавя развитието на ставните увреждания при артрит.

Добави в Svejo

Няма коментари:

Публикуване на коментар