понеделник, 4 юни 2012 г.

Инфекциозни конюнктивити.

Конюнктивитите спадат към разнородна група от възпалителни проблеми засягащи конюнктивата - обвивката, която покрива вътрешната повърхност на клепача и склерата (схема).
Те са едни от най-честите очни заболявания. Обикновено повечето форми на конюнктивитите са ограничени в конюнктивата, но някои могат да предизвикат сериозни очни компликации.
 

Класификация:


Спрямо причинителя:
  1. Инфекциозни;
      а. Вирусни,
      б. Бактериални,
      в. Хламидийни,
      г. Гъбични,
      д. Паразитни.

 2. Неинфекциозни;
   
    а. Алергични,
    б. Механични и физико-химични,
    в. Конюнктивити при рефракционни аномалии.

3. По протичане;
   а. Остри,
   б. Хронични.


Симптоматика:


1. Сълзене,

2. Глождене,

3. Чувство за чуждо тяло в окото,

4. Залепване на клепачите от свръхпродукция на секрет.

За острите конюнктивити тези симптоми се характеризират с внезапно начало, докато при хроничните започва незабелязано с бавно и постепенно развитие.

Клинична изява:



Оплакванията се развиват постепенно за 2-3 дни, обикновено двустранно.
1. Парене, глождене, чуство за чуждо тяло, зачервяване.

2. Сутрин очите са залепнали с обилен секрет.

3. Клепачите са зачервени и оточни.

4. Зрението е нормално.

5. Няма увеличени лимфни възли.





В зависимост от причинителя могат да се наблюдават:
Секреция.  Може да бъде водниста, мукозна, серозна, мукопурулентна и пурулентна. Типът на секреция може да бъде характерен за специфичния причинител и ключ към диагнозата. Серозната и мукозната секреция се срещат при различни видове конюнктивити, но най-често са асоциирани с алергичните конюнктивити. Воднистата секреция може да бъде първи белег на вирусна инфекция, докато мукопурулентната и пурулентната секреция са суспектни за бактериален причинител.

Хиперемия.  Представлява зачервяване в резултат на дилатация на конюнктивните кръвоносни съдове. Локализацията и интензивността на хиперемията варират.

Едем и Хемоза. Хемозата е полупрозрачно надигане на конюнктивата. Едематозната реакция може да доведе до клепване на горния клепач.

Папили.  Това са надигания на надигания на конюнктивалната тъкан с различен размер, от центъра на които излиза малко кръвоносно съдче. Обикновено се откриват от вътрешната страна на горния клепач.

Ерозии и язви.  Ерозиите на конюнктивата са повърхностни дефекти. При язвите се засягат по по-дълбоките слоеве на конюнктивата, свързани с повишената протеолитична ензимна активност.
Гранулом. Характерни са за хроничните възпалителни реакции.
Хеморагии.  Изливане на кръв, изявяващо се като единични или множествени петна с различни размери. Асоциацията им с конюнктивит говори за вирусен причинител.
Фликтена.  Появява се най-често при деца и младежи като алергична реакция на бактериални агенти, хронично присъстващи в конюнктивата.

Диагноза:
Поставя се на базата на характерната клинична изява и след провеждане на функционални изследвания.

Лечение:
Първа и много важна стъпка са хигиенните мерки - добро почистване на секретите с физиологичен разтвор или преварена вода, използване на еднократни кърпички и марли, отделяне на тоалетните кърпи и принадлежности от другите в семейството. Добре е да се направи посявка от конюнктивен секрет и антибиограма, особено при не повлияване от първоначалното лечение.
До получаване на резултатите се прилага локално антибиотици като : gentamycin, tobramycin, ciprofloxacin, levofloxacin.

Добави в Svejo

Няма коментари:

Публикуване на коментар