неделя, 15 юли 2012 г.

Възпаление на простата.

Анатомичните особеност в разположението на простатната жлеза на мястото на кръстосване на пикочните и семенните пътища предразполага към поява на възпалителни процеси в нея.
Голямото значение на това заболяване се определя от факта, че най-засегнати са мъжете в активна репродуктивна възраст.  Хроничния простатит води до тежки разтройства в сперматогенезата и понижаване на фертилния оптимум при мъжа.



Остър простатит (prostatitis acuta)

Острият възпалителен процес на простатната жлеза като самостоятелно заболяване  се наблюдава сравнително рядко. Най-често във възпалителния процес се въвличат и съседни на простата анатомични структури. Възпалителния процес може да е повърхностен, огнищен или дифузен.
При оформяне на абсцес в простата той може да се отвори в уретрата, пикучния мехур, правото черво и т.н.

Симптоми и протичане.

Най-характерни симптоми са:
  -повишена температура до 39 градуса с втрисане
 -силно изразен болков синдром. Болките са локализирани в перинеума и кръста, засилват се ходене 
   по голяма нужда и се разпространяват към главичката на пениса.
   -смущения в уринирането. Чести и болезнени позиви за уриниране, засилващи се в края на  
   уринирането. Може да настъпи пълна задръжка на урината.

Рекралното изследване на простата трябва да бъде много внимателно, тъй като тя е увеличена, обилно кръвонапълнена и силно болезнена.
Развитието на възпалителния процес зависи от вирулентността на причинителя на инфекцията и резистентността му, а също така и от адекватното противовъзпалително и своевременно лечение.

Лечение.

То трябва да е комплексно. На болните се назначава строг постелен режим. Забраняват се пикантни храни, газирани и алкохолни напитки. За облекчаване на болковия синдром се изписват аналгетици и спазмолитици под формата на свещички. Важен момент е избора на правилната антибактериялна терапия, При която се спазва следния принцип: своевременно започване, използване на широкоспектърни антибиотици от групата на тетрациклините, аминогликозиди, цефалоспорини; комбиниране на два или три антибиотика едновременно, препаратите се прилагат венозно в големи дози.

Добави в Svejo

Няма коментари:

Публикуване на коментар