неделя, 15 юли 2012 г.

Пет стъпки, които намаляват симптомите на сенната хрема.



При проучване се установява, че симптомите на сезонна алергия, като сенна хрема, не са така остри при придържане към здравословен начин на  живот.

Ето и списъка с мерки, които са в полза срещу поленовата алергия:

1. Ограничаване на стреса- Опитайте се да намалите нивото на стреса. Проучвания показват ясната връзка между стреса и силата на оплаквания при поленовата алергия. Почти 7 от 10 души, страдащи от сенна хрема, изпитват безпомощност и окачествяват състоянието си като непоносимо. Когато стреса се овладее, симптомите стават по-поносими.

2. Спорт- редовните тренировки подобряват здравословното състояние, включително и при сенна хрема. Физическата активност смекчава изявата на симптомите, както и редуцира нивата на стреса. З целта е достатъчно да се отделят по 50 минути три пъти седмично за леки спортни занимания, като колоездене, бързо ходене, леко бягане, може и плуване. Естествено, задължително е да се избягват часовете на силно разпространение на полени- сутречните часове и ранна вечер. По-ниска концентрация на полени се отчита в часовете около обяд. За предпочитане е да се посещава фитнес зала или плувен салон по време на този сезон.

3. Здравословно хранене- хора, придържащи се към здравословно хранене, страдат от симптомите на сенната хрема в по-ниска степен. Има обаче продукти, които иначе полезни, могат да влошат алергията. В това число влизат ябълки, домати, пъпеш, плодове с костилка като праскови, кайсии, целина.

4. Спиране на алкохола или ограничаване на употребата му до минимум по време на поленовия сезон. Алкохила дехидратира организма и го прави по- чувствителен на полените. Със сигурност питиетата влошават сенната хрема.

5. Достатъчен сън. Хора със сенна хрема, които спят достатъчно се чустват по-добре от останалите и симптомите им не са така изявени. Хора, които спят по пет или по-малко часа на денонощие се оплакват повече от тях - един от петима (или 21%), докато числото при отделящи по 7 и повече часа за сън намаляна на 13% - това е един от осмина.

Добави в Svejo

Няма коментари:

Публикуване на коментар