неделя, 29 юли 2012 г.

Здрави и красиви крака

Редовната грижа за краката може да предотврати появата на болезненото им  напукване, възпаление и охлузвания.

4,3% от хората в Европа се оплакват от прекомерно загрубяла кожа на краката,
3,8% - от мазоли,
3,8% - потни крака,
2,6% - от гъбички,
2,2 - от неправилно растене на ноктите на краката,
1,6% - често образуване на ''пришки'',
0,9% - кокоши трън,
0,9% - нараняване на ноктите на краката при спорт или по време на работа,
0,6% - диабетно стъпало.
 

Тези проблеми могат лесно да се предотвратят по няколко лесни начина.

За ноктите.
Най-добре е тяхната дължина да се намалява със стъклена пила, а за да се намали риска от гъбички, добре е формата на външния кант на нокътя да е така, че те да не опират в обувките. Кожата, която расте над нокътя не се премахва или придърпва. 

Потни крака.
Потните крака са една прекрасна среда за размножаване на бактерии. Именно те произвеждат веществата отговорни за неприятната миризма на потта. За това е добре краката да се измиват с антисептичен сапун. Препоръчва се също така топли бани от дъб. След банята краката се подсушават добре и се третират с ароматизиран крем за крака или спрей. От значение са също и чорапите, които се използват. Най-добре е те да са от 100% вълна.

Суха кожа и напукани крака.
Кремовете и шампоаните, съдържащи урея ( пет до десет процентен концентрат) и пантенола овлажняват кожата и я поддържат мека без да лепне. Какво е предимството? Чорапогащника и обувките могат да се обуят непосредствено след намазване с крем. Продуктите съдържащи активни вещества от невен, алое вера или олио от иглика изглаждат кожата. Всички препарати се нанасят сутрин и вечер върху измити и добре подсушени крака, а също и между пръстите.

Мазоли.
Те се образуват например, когато обувките се търкат в кожата покриваща ставите на пръстите. Добре е обувките да се сменят често, за да се предотврати продължителния натиск върху краката. С много добър ефект са лепенките или тинктурите със салицилова киселина.

Добави в Svejo

6 коментара:

 1. на сайта „Трансферите в Бундеслигата – лято 2015“ в blitz. bg (от 2 септември 2015 година) пише важни коментари за християнството

  ОтговорИзтриване
 2. I write from abroad

  And I think need : peace on Earth and good among people

  ОтговорИзтриване
 3. на сайта „Трансферите в Бундеслигата – лято 2015“ в blitz. bg (от 2 септември 2015 година) пише важни коментари за християнството

  ОтговорИзтриване
 4. Интересни са коментарите след 35-ти в „Гръцки рапър обижда брутално българките в своя песен “ в dariknews.bg. На сайта "Всички жени по света да бъдат обрязани, призова руски мюфтия" в dariknews.bg пише интересни коментари (особено 39 и 40-ти коментари) .

  ОтговорИзтриване
 5. I write from abroad

  And I think need : peace on Earth and good among people

  ОтговорИзтриване

 6. Страхотен сайт... Обожавам да чета такива блогове! Разтоварват ме, от гадните новини по телевизора... Благодаря за полезната инфомация! Желая Ви успех и здраве!
  👨‍🍳 Gladen - кулинарна мрежа за гладници 😋


  ОтговорИзтриване