вторник, 6 март 2012 г.

''Отгледаха'' ембрионално око в епруветка

Увеличават се шансовете за лечение на слепота с помощта на трансплант,след като учени успяха да отгледат ретина в епруветка.


 Екип от учени в Япония първо култивира  стволовите клетки на ембриона в епруветка,а след това добави протеини, за да се предизвика развитието им.
Първоначално учените очаквали стволовите клетки да формират разпознаваеми органи, но 10 дни по късно започва развитието на оптичната част на ретината.Направените тестове показали, че клетките функционират напълно нормално и са в състояние да ''комуникират'' помежду си.

Откритието е важно не само за проучванията в областта на ретината,но и за медицината като цяло. Чрез добавяне на специални протеини, експеримента успал да накара клетките да изградят триизмерна 6-пластова структура (нормално ретината се състой от 10 пласта клетки, които изграждат сложни връзки помежду си така че да може светлинното дразнене да се превърне, след сложна обработка в мозъка, в образ). Тази in vitro отгледана структура, в рамките на 10 дена започва да напомня на оптичната част на ретината.Добави в Svejo

Няма коментари:

Публикуване на коментар