петък, 9 март 2012 г.

Естрогенът виновен за рака на главата и шията при млади жени?!

Високите стойности на естроген напоследък се разглежда като вероятна причина за нарасналите случаи на рак на главата и шията при млади жени.

При работата си американски учени откриват, че естрогенът активира ензима CYP1B1. Активирането му оказва ефект не само при преканцерогенни клетки (клетки,които по-лесно от останалите могат да се превърнат в канцерогенни клетки), но и при здрави, а също така и канцерогенни клетки. След като екипа учени успя да блокира активността на ензима, способността на преканцерогенните клетки да се развият в канцерогенни е значително снижена.

Ограничаването на CYP1B1 при преканцерогенни състояния на тъканите на главата и шията, вероятно ще предотврати преминаването им в злокачествени заболявания или в по-напреднал стадии на заболяването.

Оказва се,че естрогена който смятаме за основен защитник на женския пол от ракови заболявания, не винаги играе ''добрата роля във филма''. И все пак той си остава основната причина, поради която мъжете са на челно място във всяка статистика за честота на определено раково заболяване, спрямо пола.

Добави в Svejo

Няма коментари:

Публикуване на коментар