сряда, 28 март 2012 г.

Заболявания на тестиса.Крипторхизъм и ектопия на тестиса.

При ектопия, тестиса се отклонява от нормалния път на слизане в скротума. При крипторхизъм, тестиса се спира някъде по нормалният си път на слизане от бъбрека към скротума. Около 5% от новородените има някакви отклонения в десцензуса (слизането) на тестисите. В пубертета при 3% от децата се открива крипторхизъм.

Причините не са напълно изяснени. Налице са няколко възможности:
1.  Аномалия в gubermaculum testis. Той представлява връв от долния полюс на тестиса  до скротума. При ембриона той е къс. Липсата или аномалия на gubermaculum testis може да бъде причина за непълна миграция.
2. Вродено увреждане на тестиса, който да стане нечувствителен на половите хормони. Тази теория обяснява появата на едностранен крипторхизъм и причината болните с двустранен крипторхизъм да са стерилни.
3. Недостатъчност на мъжките половите хормони може да е причина за аномалия в миграцията на тестиса към скроталната торбичка. Така се обяснява двустранния крипторхизъм.

Доказано е влиянието на скротума върху термалната регулация на тестиса. Сперматозоидите са много чувствителни към температурата на тялото. В крипторхичните тестиси се установява намален брои на клетките, от които се развиват зрелите сперматозоиди. След 6 годишна възраст измененията стават по-изразени. Крипторхичният тестис след пубертета е с нормални размери, но функцията му да образува сперматозоиди е силно намалена.

Симптоми:
Главният симптом е липса на единя или и двата тестиса в скроталната торбичка. Болният се оплаква от болка в тестиса причинени от травма върху него. При възрастните болни, заболяването се открива при консултация по повод стерилност.
 Скротума е атрофичен, а тестисите се опипват пред или в ингвиналният канал. Може да се открие и ингвинална херния. Появата на злокачествени тумори при крипторхичните тестиси е многократно по-честа, отколкото при нормалните.


Лечение:
Тъй като в крипторхичният тестис се установяват промени в сперматозоидите, той трябва да се намести в скротума на възраст до 2 години. Оперативното лечение не застрахова от стерилитет, тъй като тестиса може да има вродени увреждания.
Хормонална терапия с гонадотропин дава резултати в 10-20% от случаите.
Оперативното лечение се състой в поставяне на тестиса в дъното на скротума при зорко пазене на кръвоснабдяването му. Операцията се нарича орхидопексия. При наличие на ингвинална херния, по време на операцията тя се отстранява.

Добави в Svejo

Няма коментари:

Публикуване на коментар