сряда, 14 март 2012 г.

Гастроезофагеална рефлуксна болест (ГЕРБ)

ГЕРБ не е политическата партия, за която се сещате веднага скъпи читатели, а една доста често срещане напоследък диагноза в медицинските среди - гастроезофагеална рефлуксна болест. Това е състояние, което се развива когато връщането (рефлукса) на стомашно съдържимо в хранопровода предизвиква симптоми и усложнения, влошаващи качеството на живот.
Механизмът не е напълно изяснен. Съвременните схващания са, че роля имат долният езофагиален сфинктер. Това е мускул, разположен в края на хранопровода. Именно той не позволява храната да се върне обратно от стомаха към хранопровода.

Клинична изява:
Заболяването е често. Засяга предимно средната възрастова група, но се среща също и при деца и по-възрастни. Оплакванията са от парене, киселини, болки високо в корема и зад гръдната кост, повишено слюноотделяне, регургитация, сърцебиене, анемия. Нетипични прояви са: гръдни болки, астма, хронична кашлица, хроничен бронхит, често повтарящи се пневмонии загуба на зъбен емайл. В хода за заболяването и при неправилно лечение могат да се развият възпаление на хранопровода, язви на хранопровода и последващото му стесняване на определени места. Най-тежкото усложнение е Баретов хранопровод. Това е преходно състояние, което на по-късен етап може да се изроди в злокачествено образование.

Диагноза:


1.Ендоскопия с биопсия и изследване на клетките хистологично.

2. 24-часова pH-метрия.(с нея се определя киселинноста в хранопровода.

3. Контрастно рентгеново изследване.

4. Компютърна томография.

Лечение:
На първа линия в лечението е диета. След това се включват медикаменти от различни групи. Понастящем за най- ефективно се приема хирургичното лечение. Операцията се нарича - лапароскопска фундопликация по Nissen.

Добави в Svejo

1 коментар: