четвъртък, 8 март 2012 г.

Захарният диабет и сърдечно-съдовите заболявания вървят ръка за ръка.

Захарният диабет е съществен рисков фактор за сърдечно-съдови заболявания( ССЗ).Това се отдава на ускорената атеросклероза на кръвоносните съдове на сърцето.Тя се развива в по-ранна възраст и прогресира по бързо при диабетици.
Според проучвания риска от смърт в резултат на ССЗ при диабетици е 2.58 за мъже и 1,85 при жени,в сравнение с останалото население.
Рискови фактори за ССЗ при пациенти със захарен диабет:
1. Възраст,пол,етническа принадлежност;
2. Артериална хипертония;
3.Тютюнопушене;
4. Андроиден тип затлъстяване (затлъстяване в областта на корема и ханша);
5. Други съдови заболявания;
6. Диабетна ретинопатия (очите са едни от прицелните органи на увреждане от диабета, заедно с сърце,мозък,бъбреци и малки кръвоносни съдове);
7. Хиперхликемия(високо ниво на глюкоза в кръвта);
8. Албуминурия(високо ниво на белтъци отделени с урината);
9. Бъбречна дисфункция;
10. Дислипидемия;
11. Инсулонова резистентност;
12. Хиперкоагулабилитет(висока степен на съсирваемост на кръвта).


На първо място, като причина за ССЗ е коронарната атеросклероза. Тя е резултат от съчетанието на редица метаболитни, хормонални и хемодинамични фактори. Последствие от това е развитието на диабетна кардиопатия, която се характеризира със структурни промени в сърцето и нарушения в пълненето и изтласкването на кръв от сърцето. Накрая на тези нарушения се намира сърдечната недостатъчност, представляваща невъзможност на сърцето да изтласква необходимите на организма количества кислород. Диабетът повишава 2,5 пъти риска от развитие на сърдечна недостатъчност. Хипергликемията  е един от основните механизми, отключващи СН. При нея се повишават нивата на свободните кислородни радикали, а те от своя страна имат отношение към клетъчната дисфункция и смърт.

Интензивното лечение и подобрен гликемичен контрол намаляват риска от диабетните усложнения, включително и ССЗ. Принципите на лечение на диабета включват:
1. Редукция на теглото и трайно поддържане на нормално тегло;
2. Редовна физическа активност;
3. Подходяща медикаментозна терапия.

Първа линия на  терапията са промяната в начина на живот в комбинация с метформин. При незадоволителни резултати може да се добавят базален инсулин или сулфанилурейни медикаменти. По-малко валидните терапии са с медикаменти редуциращи теглото.

Добави в Svejo

Няма коментари:

Публикуване на коментар