събота, 10 март 2012 г.

Шоколадът понижава кръвното налягане.

Тъмният шоколад, както и други какао-съдържащи продукти понижават кръвното налягане в по-голяма степен в сравнение с чая.


При изследване за  сравняване стойностите на артериалното налягане на пациенти,консумиращи зелен или черен чай с тези на хора, които употребяват значителни количества какао-съдържащи храни, резултатът бил, че шоколадът и неговите производни понижават артериалното налягане при 4,7 % от изследваните. Според учените, наблюдаваният ефект наподобява терапия за лечение на високо кръвно с един вид медикаменти от групата на бета-блокери или ACE-инхибитори. Подобен резултат не се наблюдавал при групата от пациенти, консумиращи чай.

Какаото и чая са богати на съединения, наречени полифеноли, за които се предполага че имат протективен ефект спрямо сърдечни-съдовите заболявания и високото кръвно налягане. Високо ниво на полифеноли има също така и в плодовете и зеленчуците. Разликата в действите на чая и какаото върху кръвното налягане най-вече се дължи на различния вид полифеноли, които те съдържат.

В най-скоро време ще се проведат изследвания за ефекта на какаото върху развитието на инфаркта. Очаква се резултатите да покажат,че благодарение на шоколадовото блокче риска от развитите на инсулт може да се намали с 20 %, а този на инфаркт - с 10%.

Добави в Svejo

Няма коментари:

Публикуване на коментар