събота, 10 март 2012 г.

Рак на дебелото черво!

Рак на дебелото черво (РДЧ) е на второ място, като причина за смъртност в България след рак на белия дроб и най-честата ракова локализация в храносмилателната система. Честотата на РДЧ при мъжете и жените е приблизително еднаква. Най-често се развива във възраст от 60 до 80 години.
Вещества, които благоприятстват развитието на РДЧ.

1. Червените меса, които са богати на желязо, предизвикващо образуването на кислородни радикали;

2. Алкохол- чревните бактерии, разграждат алкохола до вещества, които предизвикват ракови изменения на чревната стена;

3. Храни богати на животински белтъчини и мазнини;

4. Тютюнопушенето увеличава риска от заболяването 2-3 пъти;

5. Хормонозаместваща терапия при жени има силно понижаващ ефект върху риска от РДЧ, но пък за сметка на това значително завишава риска от рак на гърдата.


Обратното- растителната храна е богата на целулоза, витамини, пектин и други. Те увеличават обема на изпражненията, стимулират перисталтиката, ускоряват преминаването на храната в храносмилателният тракт, свързват образувалите се токсични продукти, с което намаляват контакта им с чревната стена. 
Повишената физическа активност намалява риска от РДЧ с 40-50 %.

Заболявания, повишаващи риска от РДЧ:
 1. Аденоми на дебелото черво;

2.Хронични възпалителни заболявания на дебелото черво;

3.Предшестващ пак в дебелото черво, млечната жлеза, марката и пикучния мехур;

Симптоми:

В зависимост от локализацията на рака(от дясно, от ляво или в областта на ануса), симптомите са различни:

Рак в ДЯСНАТА половина на дебелото черво.Поради това,че лумена в тази област е широк, симптомите се проявяват доста късно.Често повърхността на раковото образование леко кърви, ето защо пациентите са бледи и безсилни. При напредване на рака се появаява температура, нарастваща болка (понякога трудно отличима от острия апендицит). Изпражненията са с нормално оцветяване, понякога примесени с кръв.

Рак на ЛЯВАТА половина на дебелото черво. В лявата половина лумена е по-тесен, чревното съдържимо е вече оформено,а туморната формация има склонност да расте към лумена на червото. Това се съпровожда със следните симптоми: запек, коремна болка и газове. Изпражненията са тесни и с по-голяма честота. 

Рак на  Ануса. Този вид рак често е с висок злокачествен потенциал.Оплакванията са- чувство за чуждо тяло, отделяне на слуз и кръв, сърбеж, чести позиви за дефекация, тънки или лентовидни изпражнения.

Изследвания за доказването на РДЧ са:

1. Ендоскопия;

2. Биопсия;

3. Ултразвуково изследване;

4. Рентгеново изследване; 

Лечението е изцяло хирургично.

Добави в Svejo

Няма коментари:

Публикуване на коментар